perjantai 27. kesäkuuta 2014

Siikaa ja ahventa verkoilla juhannuksena

Elikkäs juhannuksena tuli mökillä ollessa kalasteltua jonkun verran, ei mitään pitkiä päiviä, mutta muutama reissu pikku vaapulla uistellen ja lisäksi yhdeksi yöksi verkot vesille.

Mökki sijaitsee Heinolan lieppeillä, järven vesi on erittäin kirkasta ja kasvejakaan ei liiaksi järvessä ole. Joten siis otolliset apajat siialle. Siikaa on sinne joskus aikoinaan istutettu, mutta siitä on jo useampia vuosia aikaa ja järvi on pinta-alaltaan kohtuullisen suuri. Nykyään kun sieltä siikaa saa niin kaikilla on ollut rasvaevä tallessa, eli siika on onneksi alkanut lisääntymään itse järvessä ja pitää kantaa yllä omatoimisesti. Järvellä ei myöskään hirveästi muut kalasta, silloin tällöin saattaa näkyä joku onkimassa laiturillaan tai satunnainen vene kerran viikonlopun aikana uistelevan, mutta suurta painetta siellä ei ole. Itsekkin olemme yrittäneet pitää kalastuksen niin, että verkoilla vähemmän ja mieluummin sitten uistelemalla tai heittämällä niin ei tule ryöstettyä liikaa kerrallaan.

Ensimmäisenä iltana kävimme viemässä kolme verkkoa (2*40mm ja 1*35mm) yön yli pyytämään ja uistelulle ei jäänyt siinä aikaa saunomisen ja mökille kotiutumisen ohessa. Verkot laskettiin järvessä olevan syvänteen myötäisesti. Muualla järvessä on noin 3m syvää pääosin, mutta syvänne jatkuu jopa 8metriin saakka ja päädyimme siihen, että siellähän ne siiat varmastikkin majailevat kun vesikin alkaa olla niin lämmintä. Seuraavana päivänä menimme vasta noin kello 15oo tarkistamaan verkot ja katsomaan, onko mitään tullut. Kun olimme ensimmäisen verkon ylös niin saaliimme oli siinä vaiheessa pyöreä nolla. Seuraava verkko alkoikin sitten loistavasti, siinä oli heti alussa kolme pulleaa ahventa aivan vierekkäin, tämän jälkeen muutama metri eteenpäin tuli kaksi siikaa noin metrin päässä toisistaan. Eteenpäin mentäessä vielä saman verkon lopussa oli kaksi ahventa lisää ja yksi siika, eli tässä keskimmäisessä verkossa oli yhteensä viisi ahventa ja kolme siikaa! Viimeisestä verkosta pullahti sitten vielä yksi siika ja yksi ahven ja kasassa oli maukkaat kuusi ahventa ja neljä siikaa. Kaikki kalat (myös siis siiat) olivat elossa vaikka kokemukseni on, että siiat kuolevat aika nopeasti verkkoihin. Tämä on varmasti paras saalis mitä olemme tuolta mökiltämme verkoilla saaneet yhdessä yössä. (Pohjoisessahan on sitten niitä järviä joihin kun verkot laskee jäiden lähdettyä niin voi nostaa siikaa jopa rosvoamiseen saakka yhdessä päivässä).

Verkoista tulleet kuusi ahventa ja neljä siikaa
Nuo 35mm ja 40mm verkot voisi vaihtaa kenties jopa 50mm verkoiksi niin nousisi siian koko isommaksi, tosin silloin jäisi iso osa maukkaista ahvenista saamatta. Ja kyllä tuonkin kokoiset on jo hyviä ruokakaloja! Nämä menivät fileiksi ja pakastimeen odottamaan pk-seudulle kotiin kuljetusta. Verkkoja ei tämän lisäksi enää laitettu reissun aikana, mutta uistelemaan ehdin sentäs ja siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti